etusivu

info

kuvat

säännöt

etuudet

sheemat

yhteystiedot

Veikko Ahtola -video
Veikko Ahtola - työmarkkinavaikuttaja
Yhteistyössä Paperiliiton kanssa Bellvidor on tuottanut videon ”Veikko Ahtola työmarkkinavaikuttaja .” Videon kesto on 25 minuuttia.

Video sopii jokaisen ay-aktiivin ja maamme lähihistoriasta kiinnostuneen kirjahyllyyn ainutlaatuisena harvinaisuutena ja tietopakettina. Se on nuoremmille sodanjälkeisen Suomen työmarkkina- ja ay-historian oppitunti, sodanjälkeiset kuumat ay-taistelut kokeneille se on nostalginen elämysmatka. Esillä on sodanjälkeisen Suomen merkittävien työmarkkina- ja ay-tapahtumien ketju ja kirjo.

Veikko Ahtola oli lähes neljännesvuosisadan Paperiliiton johdossa. Ahtolasta ja Klubi-askista tuli käsite. Ahtola oli yksi niistä suurista työmarkkinavaikuttajista, jotka sodanjälkeisessä Suomessa pyyteettömästi rakensivat suhteita ja luottamusta osapuolten välille. Tämän luottamuksen pohjalta syntyivät monet myöhemmätkin ratkaisut, joilla lisättiin työväestön ja koko kansan hyvinvointia.

Ahtola tuli Paperiliiton johtoon vuonna 1955. Alku ei ollut helppo. Vuoden 1956 yleislakkoa seurasi sosialidemokraattisen puolueen hajaannus, mikä johti myös ammattiyhdistyskentän hajaannukseen. Veikko Ahtola oli yksi niitä, jotka näkivät tilanteen mielettömyyden. Hän olikin aktiivisesti aloittamassa ammattiyhdistysliikkeen eheyttämistyötä ja viemässä sen myös päätökseen.

Veikko ehti nauttia työnsä hedelmistä. Jäsenmäärä kasvoi ja tehtiin uudenlaisia tulosopimuksia. Liinamaa-sopimuksilla katkaistiin inflaatiokierre. Alettiin arvostaa ostovoimaa pelkkiä nimelliskorotuksia enemmän.

  Veikko Ahtola - työmarkkinavaikuttaja

Tiesitkö, että Veikko Ahtolan johdolla Paperiliitto aurasi tien sille, että työnantaja perii ay-jäsenmaksut?

Veikko Ahtolalle olivat tuttuja kaikki sen ajan työmarkkina- miehet vuorineuvoksia myöten. Heistä hän kertoo omalla värikkäällä tavallaan. ”Tämä on ihmisten maailma”, tapasi Ahtola sanoa.

Videolla on vahvaa asiaa, todellista dramatiikkaa ja tietenkin työmarkkinahuumoria.

Video perustuu laajaan haastatteluun, joka kuvattiin Veikon jo siirryttyä eläkkeelle. Haastattelua on elävöitetty runsaalla merkittäviin työmarkkinatapahtumiin liittyvällä kuvituksella. Sillaksi tähän päivään videolla on puheenjohtaja Jouko Ahosen puheenvuoro.

Hinnat:
VHS-kasetti 20 €
DVD-levy 26 €

Osasto järjestää yhteistilauksen, ja vastaa postituskuluista.
Ota yhteyttä 28.2. mennessä:

Pauli Pekki (2-vuoro)
puh työ: 0204 146 233
puh koti: (019)325 029
matkapuh: 0400 849 971
  Sami Laakso
puh työ: 0204 146 298 / 040 762 8604
puh koti: (019)318 148
matkapuh: 050 490 8830

Huom! Video on myös lainattavissa pääluottamusmiehen toimistosta. (vhs ja dvd)

sivun alkuun