etusivu

info

kuvat

säännöt

etuudet

sheemat

yhteystiedot

takaisin Paperiliiton tiedote 18.2.2005

PAPERILIITTO ry
Toimisto
Jouko Ahonen
18.2.2005

TILANNE TYÖEHTOSOPIMUSNEUVOTTELUISSA

Suuret neuvottelukunnat tapasivat viimeksi eilen 17.2. illan suussa liittotoimikuntamme kokouksen jälkeen. Alkuillan neuvotteluissa ei tapahtunut mitään mainittavaa edistymistä. Keskusteluissa puolin ja toisin perusteltiin omia esityksiä ja kritisoitiin toisen osapuolen tekemiä esityksiä. Paperiliiton neuvottelijat vaativat työnantajaa poistamaan "listoiltaan" täysin epärealistiset asiat, kuten esimerkiksi sairausajan karenssi, vuosiloman jako useaan osaan, kesäaikainen nelivuorokäynti jne. jne.

Työnantaja korosti edelleen olevansa kyseisissäkin asioissa tosissaan vedoten mm. siihen, että heidän esittämiään tavoitteita on usean kilpailijamaan paperialan työehtosopimuksissa. Eli siis neuvottelut ovat jumiutuneet alkuasetelmiinsa. Vaikka ilmapiiri neuvotteluissa onkin kohtuullinen, käy keskustelu neuvotteluissa siis tasolla "eipäs - juupas". Mitään uutta kerrottavaa neuvotteluista ei näin ollen ole.

Tämän tyyppinen tilanne neuvotteluissa ei ole suinkaan ainutkertaista, vaan toistunut useammalla edelliselläkin neuvottelukierroksella. Myös paikallisen tason neuvotteluista tämä on tuttua luottamusmiehille. Menossa on ilmeisesti ns. "henkien sota" - vaihe, jossa katsotaan toistemme hermojen kestävyyttä. Meidän puolen neuvottelijoilla ainakin hermo pitää. Eräällä tavalla kuvaavaa neuvottelutilanteelle on, ettei suurten neuvottelukuntien seuraavaa tapaamisajankohtaa ei ole edes sovittu. Sen sijaan työryhmä Ahonen, Kovanen, Rantakari ja Tähtinen tapaavat tänään klo 13.00. Tuskinpa tuolloinkaan mitään uutta ilmenee, ilmeisesti suunnitellaan tulevaa neuvotteluaikataulua.

Paperiliiton liittotoimikunta oli koolla eilen ja päätti kutsua Paperiliiton valtuuston koolle perjantaiksi 4.3.2005. Samoin päätettiin kutsua keskiviikoksi 9.3. koolle niiden työpaikkojen pääluottamusmiehet, joilla ei ole vielä uutta työehtosopimusta (siis ns. raskas paperi eli siis Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ja muutamat erillissopimukset). Kokoukseen kutsutaan myös ne liittovaltuuston, liittotoimikunnan ja Paperiliitto-lehden kirjoittajaryhmän jäsenet, jotka eivät ole pääluottamusmiehiä. Näissä kokouksissa käsitellään pääasiassa neuvottelutilannetta ja -asetelmaa. Viralliset kokouskutsut lähetetään asianosaisille kirjallisena erikseen.

Yhteistyöterveisin

Jouko Ahonen