etusivu

info

kuvat

säännöt

etuudet

sheemat

yhteystiedot

takaisin lyhennelmä Jouko Ahosen puheesta Raumalla 2.4.2005

02.04.2005

Paperiliiton Ahonen Rauman os. 56 60-vuotisjuhlissa:
Paperiteollisuuden kilpailukykyä ei voi ratkaista työehtosopimuksella

Paperiliiton tavoitteena on saavuttaa neuvottelutulos työehtosopimukseksi ilman suurempia työrauhahäiriöitä. Paperiliitto haluaa tällä menettelyllä varmistaa sen, että paperi- ja selluteollisuudessa suomalainen työn tuottavuus ja jalostusarvo työtuntia ja työntekijää kohden laskettuna säilyy myös tulevaisuudessa maailman parhaana.

- On myönnettävä, että alan kannattavuus ei ole tällä hetkellä parasta mahdollista. Tämä ei johdu niistä tekijöistä, joita voimme ratkoa työehtosopimuksilla. Syyt ovat kokonaan muualla. Esimerkiksi paperin ylitarjonnasta johtuva epäsuotuisa hintakehitys, muutaman viime vuoden alhaiset käyntiasteet, kilpailijoihin verrattuna kallis raaka-aine, valuuttakurssimuutokset sekä jossain määrin väärin suunnatut ylihintaiset yritysostot ulkomailta rasittavat yhtiöiden kannattavuutta ja taseita, totesi Ahonen.

- Tilanne on onneksi parantumassa esimerkiksi kysynnän vilkastumisena ja käyntiasteiden nousuna. Tuotteiden hinnankorotuksetkin toteutuvat pikku hiljaa. Näillä tekijöillä on merkitystä yritysten kannattavuuteen ja tuottavuuteen.

- Me voimme vaikuttaa vain alle kymmenesosaan alan kustannuksista. Ja se osa on erinomaisesti ja kilpailukykyisesti hoidettu, painotti Ahonen.

Paperiliitto joutui julistamaan alalle ylityökiellon, jotta neuvotteluissa päästäisiin asiallisesti eteenpäin. Alkanut ylityökielto on jo kolmessa päivässä osoittanut todeksi sen, kuinka vähiin metsäteollisuusyritysten tehtailla työskentelevien työntekijöiden määrä on pudonnut.

- Useita tuotantolinjoja on jouduttu työntekijäpulan vuoksi seisottamaan. Tuotannon liiallinen pyörittäminen ylitöiden varassa ei ole kenenkään etu. Ihmiset eivät ole koneita, jotka jaksavat venyä äärimmilleen jatkuvasti.

Paperiliitto haluaa turvata yritysten ja työntekijöiden tulevaisuuden kansainvälistyvässä maailmassa osallistumalla yhteiseen kehitystyöhön tasavertaisina kumppaneina työnantajien edustajien kanssa.

sivun alkuun