etusivu

info

kuvat

säännöt

etuudet

sheemat

yhteystiedot

takaisin Paperiliiton liittovaltuusto 4.3.2005

04.03.2005

Paperiliiton liittovaltuusto 4.3.2005:

Asiallisiin neuvotteluihin sovinnollisella mielellä

Metsäteollisuuden työnantajat kieltäytyivät syksyllä liittymästä kansantalouden kehitystä tukevaan maltilliseen tuloratkaisuun, vaikka Paperiliitto teki asiasta neuvottelualoitteen. Paperiteollisuuden työehtosopimus umpeutui helmikuun puolivälissä, mutta vieläkään sopimusneuvottelut eivät ole mainittavasti edenneet työnantajan pyrkiessä työehtojen laajamittaiseen huonontamiseen.

Metsäteollisuuden asiantuntijoilla on hyvin tiedossa, että työntekijöiden tehdaspalkkojen osuus alan kustannuksista on vain noin kahdeksan prosenttia. Samoin alalla varmasti tunnetaan viimeiset tilastot, joiden mukaan alan tuottavuus Suomessa oli vuonna 2002 maailman paras.

Metsäteollisuuden omat tilastot osoittavat, että vuoden 2002 jälkeen Suomen tuottavuus on kehittynyt vähintäänkin kilpailijamaiden tahtia. Reaaliansiot ovat jääneet jälkeen tuottavuuden noususta, joka esimerkiksi viime vuonna oli noin 10 prosenttia. Mitään taloudellisia esteitä asiallisille neuvotteluille alalla ei ole.

Työnantajan pitää tulla sovinnollisella mielellä neuvottelupöytään ja ryhtyä keskustelemaan alalle tärkeiden ongelmien ratkaisemisesta sekä myöntää, että työntekijöille kuuluu osuus aikaansaadusta tuotannon lisäyksestä.

Mikäli asiallisiin neuvotteluihin ei päästä, niin tilanteen kärjistymiselle ei ole enää vaihtoehtoja. Liittovaltuusto antaa työehtosopimusneuvottelukunnalle valtuudet katkaista tarvittaessa neuvottelut ja julistaa alalle ylityökielto. Neuvottelujen katkaiseminen tarkoittaa sopimuksettoman tilan alkamista.

Suomalaisyhtiöiden kiristynyt linja näkyy myös ulkomaisissa yksiköissä muun muassa irtisanomisina. Esimerkiksi Miramichin tehtaalla Kanadassa suomalaisyhtiö on kieltäytynyt tekemästä paikallisen käytännön mukaista työehtosopimusta. Työntekijät ovat olleet jo 2,5 kuukautta lakossa oikeuksiaan puolustaessaan. Symbolisena tuen osoituksena Paperiliitto lahjoittaa Miramichin työntekijöille 5000 euroa.