etusivu

info

kuvat

säännöt

etuudet

sheemat

yhteystiedot

takaisin liittovaltuusto 23.6.2005

Liittovaltuusto 23.6. 2005

Sovintoesitys hylätään, paperityöntekijöitä puolustetaan

Paperiliiton valtuusto ei voi hyväksyä valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen tiistaina 21.6. 2005 antamaa sovintoesitystä. Sovintoesitys sisältää yleiseen tuporatkaisuun kuulumattomia sopimusturvan heikennyksiä eikä vastaa liittokokouksemme tavoiteasettelua. Ulkoistamista koskevat määräykset sopimuksessa heikkenisivät, mikä vaarantaisi työsuhteiden jatkuvuutta. Seisokkeja koskeva ratkaisu on epätasapainoinen. Työehtosopimuksen 11 pykälän soveltamiskäytäntö heikkenisi. Jalostuksen käyttöön tulisivat 12 tunnin työvuorot ilman ylityökorotuksia.

Liittovaltuusto toteaa taas kerran, että paperiteollisuus seisoo pelkästään Metsäteollisuus ry:n yksipuolisen työsulkupäätöksen vuoksi, ei mistään muusta syystä. Pientä työntekijäryhmää koskeva lakkomme on vain tukemassa työnantajan häikäilemättä suluttamia jäseniämme. Alan työntekijät ovat koko sulun ajan (18.5. alkaen) olleet valmiita tekemään työtä sopimustilanteesta riippumatta, siis jopa viimevuotisilla työehdoilla. Toki liittomme vaatii tuporatkaisun mukaista sopimusta myös alallemme ja liittomme painostustoimet ovat mahdollisia.

Suomalainen metsäteollisuus ei ole luopunut tavoitteistaan muuallakaan. Kanadassa suomalaisyhtiöt yrittävät parhaillaan pakottaa työntekijät paikallista sopimuskäytäntöä huonompiin työehtoihin. Saksassa suomalaisyhtiöt ovat kaikkein vaikutusvaltaisimpia. Siellä paperityönantaja vaatii kahden ilmaisen viikkotunnin tekemistä sekä oikeutta alentaa palkkoja paikallisesti.

Liittovaltuusto kiittää kaikkia veljesliittoja suurenmoisesta ja sydämellisestä tuesta, joka on auttanut jäsenistöämme kestämään kaikki paineet. Liittovaltuusto antaa myös täyden tukensa paperityöntekijöiden kamppailulle sopimuksensa ja toimeentulonsa puolesta Kanadassa, Saksassa ja muissakin maissa. Paperiliitto on valmis yhteistyöhön sisarjärjestöjen kanssa jäsentemme puolustamiseksi yhteisvoimin.

sivun alkuun